Boşanma davalarının ardından tarafları ilgilendiren konulardan biri de nafakadır. Nafaka alacaklısı eşe nafaka borçlusu eş tarafından ödeme yapılmadığı takdirde bunun hukuki sonuçları olmaktadır. Nafaka Ödenmezse Ne Olur ? Araştırıldığında konunun hukuki süreçlerini anlamak gerekecektir.
Nafakayı mahkeme belirler ve bu yasal bir yükümlülüktür. Nafaka ödenmezse nafaka borçlusu olan eşe bazı yaptırımlar uygulanabilir. Nafakayı ödemeyen eş için icra takibi başlatılabilmektedir. Boşanma davası sürerken ya da boşanmanın ardından taraflardan birine nafaka mahkeme tarafından bağlanabilir. Bu durumda nafaka borçlusu eş, nafaka alacaklısı olan tarafa vaktinde ödeme yapmakla mesul olur.
İştirak nafakası ya da yoksulluk nafakası ödenmezse nafaka alacaklısı eşin onaylı ilam vasıtası ile ilamlı icra takibi başlatması gerekir. İcra takibi başlatıldığı halde ödeme yapılmazsa bu durumda tazyik hapsi istemi ile şikâyet dilekçesi verilir.
Nafaka ödemesine ilişkin icra takibi açılacağı zaman nafaka borçlusuna ödeme emrinin bizzat tebliğ edilmiş olması gerekir. Tebligat yapıldıktan sonra ise beklenmesi gereken yasal sürenin ardından ödeme hala yapılmadıysa icra takibi kesinleşir.
Makale İçeriği
Nafaka Türleri Nelerdir ?
Nafaka boşanmaya bağlı olarak eşin ya da çocukların mağduriyetini önleme maksadı ile mahkemece belirlenen bir ödemedir. Türk Medeni Kanunu 344. Maddesi uyarınca nafaka ile ilgili yükümlülüğünü yerine getirmeyen tarafa alacaklının şikâyeti sebebi ile tazyik hapsi verilebilmektedir. Nafaka Türleri Nelerdir ? İncelendiğinde ise boşanma davaları ile ilgili olarak üç tür nafakadan söz edilebilir.
- Tedbir Nafakası
- İştirak Nafakası
- Yoksulluk Nafakası
Nafaka alacağına ilişkin olarak hüküm kesinleştiği takdirde zamanaşımı süresi de başlar. Birikmiş nafaka borçları için geçerli olan zaman aşımı süresi 10 yıl olurken bu süre geçtiği takdirde zamanaşımı uygulanamamaktadır. Birikmiş nafaka alacaklarında nafaka borçlusunun emekli maaşı varsa ¼ oranında haciz konması da mümkündür.
Nafaka Ödenmezse Ne Olur ? Mahkemece karar verilen nafakanın ödenmediği durumlarda ortaya çıkan ve yanıtı merak edilen bir konudur. Nafakanın ödenmemesi hukuki yaptırıma tabidir. Bu nedenle vaktinde ödenmesi gerekir. İcra takibi, tazyik hapsi gibi yaptırımlar nafakanın ödenmediği durumlarda ortaya çıkar.
Nafaka Ödenmezse Ne Olur ?
Tedbir nafakası boşanma davası sürerken hâkimin takdir yetkisinde olan ve boşanma sonuçlanana kadar eş ve çocukların mağduriyetini önlemeyi amaç edinen bir nafaka türüdür. Tedbir nafakası ödenmediğinde icra takibi başlatılabilmektedir. Tedbir nafakasında eşlerin kusur oranlarına bakılmadan karar verilir. Nafaka Ödenmezse Ne Olur ? Konusu boşanma davasını ilgilendiren ayrıntılardan biridir. İştirak nafakası boşanma gerçekleştikten sonra bağlanan bir nafaka türüdür.
Nafaka davası, boşanma davası sürerken açılabileceği gibi dava sonuçlandıktan sonra da açılabilir. Mahkemenin kararına bağlı olarak nafaka toptan ödenebileceği gibi duruma göre irat şeklinde de ödenebilir.
Tarafların maddi durumlarında değişiklik olduğu takdirde ya da hakkaniyetin uygulanması gerekli olduğunda nafaka miktarı azalıp artırılabilir. Yoksulluk nafakası da boşanma davalarının sonuçlarından biridir fakat koşulların sağlanması gerekir. Bu nafakanın alınabilme koşulları şunlardır:
- Boşanmanın gerçekleşmiş olması,
- Nafaka alacaklısının yoksulluğa düşmesi,
- Boşanmada kusur oranının diğer tarafa göre az olması gerekir.
Nafaka Ödenmezse Ne Olur ? Merak edilen sorulardan biridir. Nafakanın ödenmemesi durumunda yasal sürecin takip edilmesi gerekir. Bunun gerçekleşebilmesi içinse hukuksal açıdan yapılması gerekenler olur. Öncelikle nafaka borçlusuna yapılması gereken tebligat bizzat kendisine teslim edilmelidir. Birikmiş nafaka alacağı söz konusu ise bu durumda da geçmişe yönelik nafaka alacağına ilişkin icra takibi başlatılabilir. Geçmişe dönük iştirak nafakası talep edilecekse bu durumda çocuğun 18 yaşını tamamlamış olması şartı aranır. Yoksulluk nafakası geriye dönük olarak istenecekse eski eş tarafından hukuki sürecin başlatılması gerekir.