Boşanma davaları eşlerin aile birliğini sürdürememesi durumunda açılan dava türlerinden biridir. Aile Mahkemesi’ne açılması gereken boşanma davalarında tarafların çeşitli talepleri olabilir. Boşanma davalarını ilgilendiren konulardan biri de nafakadır. Nafaka Artırım Dilekçesi nafaka hangi oranda yükseltilmek isteniyorsa ona göre hazırlanır.
Boşanma davasına bağlı olarak karar verilen nafaka miktarının değişen yaşam koşulları nedeni ile yetersiz kalması durumunda nafaka alacaklısının talebi ile nafaka artırım davası açılabilir. Türk Medeni Kanunu uyarınca dört nafaka türünden söz edilebilir. Bunların üçü boşanma davalarını ilgilendirmektedir. İştirak nafakası, tedbir nafakası ve yoksulluk nafakası boşanma davaları sırasında ortaya çıkar.
- Tedbir Nafakası
- İştirak Nafakası
- Yoksulluk Nafakası
- Yardım Nafakası
Boşanma davası sırasında hâkimin re’sen karar verme yetkisinde olan tedbir nafakası uygulanabilir. Bunun yanı sıra iştirak nafakası ya da yoksulluk nafakası da boşanma davalarında ortaya çıkabilen nafaka türleri arasındadır. Nafaka alacaklısı nafaka borçlusundan bu ödemeyi almaya hak sahibi olan taraftır. Yardım nafakası ise kişinin yoksulluğa düşmesi durumunda altsoyu, üstsoyu ya da kardeşleri tarafından verilen bir nafaka türüdür.
Makale İçeriği
Nafaka Artırım Dilekçe Örneği
Nafaka Artırım Dilekçe Örneği vasıtası ile nafaka alacaklısı kendisine ödenen nafaka miktarında artış talep edebilir. Türk Medeni Kanunu uyarınca nafaka miktarında değişiklik talep edilebileceği gibi koşulların oluşması durumunda nafakanın tamamen ortadan kaldırılması da istenebilmektedir.
Bu durumlarda hukuk yoluna başvurmak zorunlu olurken mahkemeye dilekçe verilerek müracaat edilir. Tarafların değişen koşullara bağlı olarak nafakanın artırılması, azaltılması ya da ortadan kaldırılması yönündeki taleplerini mahkeme inceler.
Nafaka Artırım Dilekçesi hazırlanarak mahkemeye iletilmesi gereken bir evraktır. Mahkemenin hükmettiği nafaka miktarının kesin hüküm teşkil etmemesine bağlı olarak yapılması istenen değişiklikler için mahkeme müracaatı zorunludur. Değişen yaşam koşullarına bağlı olarak nafaka alan eş nafaka borçlusu eşten nafaka miktarının artırılmasını talep edebilme hakkına sahiptir.
Nafaka Artırım Davası
Nafaka Artırım Davası için dilekçe hazırlandıktan sonra nafaka alacaklısının oturduğu yerdeki Aile Mahkemesi’ne iletilir. Nafaka alacaklısının nafaka aldığı süre boyunca nafaka artırım talebi yapma hakkı bulunur.
Nafaka Artırım Dilekçesi verildikten sonra açılan dava basit yargılama usulü ile görülür. Bu tür yargılama usulü için geçerli olan süreç dava dilekçesi ve cevap dilekçesi hazırlanarak ilerler. Basit yargılama usulünde hızlı bir ilerleme yaşanması söz konusudur. Deliller ışığında hâkim incelemesini yapar.
Nafaka Artırımına İtiraz Dilekçesi Örneği
Nafaka Artırımına İtiraz Dilekçesi Örneği hazırlanarak mahkemeye sunulduğunda süreç başlar. Bu tür davalarda mahkemeler genellikle iki duruşma yaptıktan sonra yargılamayı tamamlar. Nafaka davaları boşanma davalarından daha hızlı sonuca ulaşılan davalardır.
Nafaka Artırımı Dilekçesi mahkemeye hitaben yazılır. Nafaka artırım talebini sunan tarafın gerekçeleri ile birlikte mahkemeye başvurması gerekir. Aile mahkemesi tarafların durumunda oluşabilecek ekonomik ve sosyal değişimleri inceleyecek olan taraftır.
Nafaka Artırımı ve Nafaka Türleri
Nafaka Artırımı ve Nafaka Türleri incelendiğinde boşanma davalarını ilgilendiren üç çeşit nafaka olduğu görülür. Tedbir nafakası mahkeme sürerken hâkimin resen karar verebileceği bir nafaka türüdür. Bu nafaka ile eş ve varsa çocuklar mahkeme sonuçlanıncaya kadar korunmak istenir. Tedbir nafakasında tarafların kusur oranlarına bakılmaz bunun yanı sıra yoksulluk nafakası boşanma davasının sonuçlanmasının ardından bağlanır. İştirak nafakası da boşanma davası sonuçlandıktan sonra bağlanabilen bir nafaka türüdür.
Nafaka Artırım Dilekçesi mahkemeye başvuru sırasında hazırlanmak zorundadır. Boşanma davasının ardından veya boşanma davası sürerken hâkim sıkıntıya düşecek olan eşe veya çocuklara nafaka bağlayabilir. Nafaka mahkemece belirlenirken bazı şartların yerine getirilmiş olmasına bakılır. İştirak nafakası çocuklar için belirlenirken yoksulluk nafakası almak isteyen eşin nafaka talep ettiği eşten daha az kusurlu ya da kusursuz olması koşulu dikkate alınmaktadır.