Boşanma davalarında tarafları ilgilendiren konulardan biri de velayettir. Çocuğun velayeti hakkında karar verilirken onun üstün yararı göz edilir. Ana-baba çocukların bakımı, ihtiyaçları konusunda sorumluluk sahibi olan taraftır. Çocuğun büyüme ve gelişmesinin en sağlıklı koşullarda gerçekleşmesi istenir. Bu nedenle velayetin kimde kalacağı konusu önemsenir. Velayet Davası Dilekçe Örneği hazırlandığında bunun mahkemeye iletilmesi gerekir.
Velayet erginlikle birlikte ortadan kalkan konular arasında yer alır. Eşler ayrılma kararı aldıklarında çocuğun her türlü sorumluluğunu da yerine getirmek zorundadır. Çocuğun velayeti de kişiye sıkı sıkıya bağlıdır. Devredilemeyen ve vaz geçilemeyen bir hak olan velayet ana baba evliyken çocuk üzerinde eşit olarak her ikisinde bulunur.
Makale İçeriği
Velayetin Değiştirilmesi Dava Dilekçesi
Eşler birçok nedene bağlı olarak ayrılma kararı alabilir. Bu durumda boşanma davası açılır. Aile Mahkemesi tarafından görülecek olan boşanma davaları anlaşmalı veya çekişmeli olarak açılabilir. Anlaşmalı boşanma davasında eşler asgari müşterekler konusunda önceden ortak karar alır. Velayet konusunda anlaşmalı davalarda eşlerin talebine uygun olarak hareket edilir. Bunun yanı sıra çekişmeli boşanma davalarında aynı durum geçerli olmaz. Velayet davası açılırken Velayetin Değiştirilmesi Dava Dilekçesi hazırlanmalıdır. Bu dilekçe mahkemeye sunulur.
Velayet Davası Dilekçe Örneği hazırlanıp mahkemeye verildikten sonra hâkim karar verirken çocuğun üstün yararını gözetir. Velayet davasını çocuk 18 yaşını doldurmamışsa velayete sahip olmayan ebeveyn açabilir. Çocuğun velayeti talep edildiğinde birçok nedene dayanılabilir. Değişen yaşam koşullarının yanı sıra velayet sahibi ebeveynin çocuğun yararını gözetmemesi gibi nedenlerle dava açılabilir.
Geçici Velayet Talebi Dilekçesi
Velayete ilişkin verilen kararlar değiştirilebilir. Mahkeme kararının kesin hüküm niteliği taşımaması bu konu ile ilgilidir. Geçici Velayet Talebi Dilekçesi sayesinde görevli ve yetkili mahkemeye başvurulur. Velayet değiştirme davaları birçok nedenle açılabilir.
Velayet Davası Dilekçe Örneği verilirken Aile Mahkemesi’ne müracaat edilmesi gerekir. Velayet davaları görülürken basit yargılama usulüne göre hareket edilir. Bu nedenle de davaların kısa sürede sonuçlanması sağlanır.
Velayetin Değiştirilmesi İstinaf Dilekçesi Örneği
Velayetin Değiştirilmesi İstinaf Dilekçesi Örneği için de aynı durum geçerlidir. İstinaf ilk derece mahkemeleri tarafından verilmiş olan bir kararın maddi olay bakımından ve hukuki yanı gözetilerek Bölge Adliye Mahkemesi aracılığı ile denetlenmesidir.
Velayet Davası Dilekçe Örneği tüm dava dilekçelerindeki gibi eksiksiz ve tam olarak yetkili birime verildiğinde hukuki değer taşır. Aksi durumda dilekçenin geçerliliği olmaz. Bu nedenle dava dilekçeleri hazırlanırken hukuki danışmanlık alınması önem arz eder.
Anlaşmalı Velayet Davası Ne Kadar Sürer ?
Anlaşmalı Velayet Davası Ne Kadar Sürer ? Merak edilirken boşanma davası anlaşmalı ya da çekişmeli olarak görülebilen bir dava türüdür. Anlaşmalı boşanmalarda eşler dava öncesinde bir araya gelerek çeşitli konularda aldıkları ortak kararları mahkemeye iletir. Bu durumda hâkim tarafları dinledikten sonra kısa sürede boşanmayı gerçekleştirir.
Çekişmeli davalarda ise süreç uzun ve karmaşık olabilir. Çekişmeli boşanma davaları devam ederken nafaka davası da açılabilir. Velayet davası boşanmanın gerçekleşmesi ile birlikte açılır. Bunun yanı sıra çekişmeli davalar çeşitli tazminat davalarına da konu olabilmektedir. Bu nedenle uzun süreli ve karmaşık davalar yer alır. Boşanma davası açılırken Aile Mahkemesi’ne dilekçe verilir.
Velayet Davası Dilekçe Örneği boşanma davası sonucunda ortaya çıkan çocuğun kimde kalacağına ilişkin durumu belirlemek için verilir. Velayet aracılığı ile çocuğun üstün yararı temin edilmeye çalışılır. Bu nedenle de ana ya da baba velayet üzerinde hak sahibi olabilen taraflardır. Mahkeme çeşitli koşulları göz önünde bulundurmak sureti ile ve çocuğun üstün yararını gözeterek velayet davasını sonuçlandırır.