Miras Hukuku vefat edenin mal varlığı ile ilgili konuları kapsarken malvarlığı paylaşımı konusunda mirasçıların haklarını da belirler. Muris vefat eden kişi olurken tereke olarak tanımlanan kavram vefat edenin mal varlığıdır. Mirasçılar murisin terekesi üzerinde hak sahibi olan kişilerdir ve haklarını kanunlar belirler. Miras Hukuku ile bu konulara açıklık getirilir. Miras Sözleşmesi muris tarafından hazırlanırken miras bırakmaya ilişkin bir belgedir.
Miras şeklinde tanımlanan ve murisin vefatı sonucunda mirasçılara devredilen özel hakların teslim edilmesi için hukuktan yararlanılması gerekir. Miras Hukuku’nu ilgilendiren bir diğer konu da mal varlığı ile terekenin her zaman birbirine denk olması zorunlu değildir. Mirasçılar atanmış ve yasal mirasçılar olarak sınıflandırılır. Miras Hukuku’nda zümre sistemi uygulanır. Zümre sistemi aynı zamanda derecelendirme sistemi olarak da bilinmektedir.
Makale İçeriği
Miras Sözleşmesi Nedir ?
Yasal mirasçı olarak tanımlanan kişilerin murisle kan bağı bulunur. Yasal mirasçılar hukuken murisin terekesi üzerinde ortaklığa sahiptir. Miras Sözleşmesi Nedir ? Dendiğinde anlaşılması gereken miras bırakanın ölümüne bağlı tasarrufunun sonucunda hazırlanan belgeler olduğudur. Miras bırakanın herhangi bir kişi ile arasında imzalayabileceği miras sözleşmesinin sonuçları arasında mirasçı ataması ya da mal varlığının karşı tarafa devri yer alabilir. Mirasa dahil olan yasal mirasçılar ya da atanmış mirasçılardan atanmış olanlar yasal mirasçı olmamakla birlikte miras bırakan tarafından mirasa dahil edilirler.
Miras Sözleşmesi bir bedel karşılığında veya karşılıksız olarak yapılabilir. Miras sözleşmesinde şekil şartı aranır. Sözleşmeyi yapanın ayırt etme gücünde olması gerekir. Ergin olmak da sözleşme yapabilme şartlarından biridir. Ayrıca sözleşmeyi yapanın kısıtlılık hali olmamalıdır. Sözleşmeyi yapanın koşulları sağlamadığı durumlarda belgenin hukuki bir değeri olmaz.
Miras Sözleşmesi Hazırlanması
Miras sözleşmelerinin metni hazırlandığında tanıklar önünde imzalanması gerekir. Miras Sözleşmesi Hazırlanması şekil şartıyla uyumlu olmalıdır. Noter huzurunda hazırlanan bu belgeler düzenlenirken tarafların hazır olması gerekir. İki tür miras sözleşmesi bulunur. Olumlu miras sözleşmesi ve mirastan feragat sözleşmesi.
Miras Sözleşmesi yapılacağı zaman tanıklar huzurunda imza atılırken tanıkların şerh ve imzalarına da sözleşmede yer verilmesi gerekir. Muris olumlu miras sözleşmesi yaparsa mirası üzerinde veya belli bir orandaki mal varlığı üzerinde sözleşme yaptığı kişiye karşı yükümlü olur. Sözleşme imzalandıktan sonra da murisin malı üzerindeki tasarruf yetkisi devam eder.
Miras Sözleşmesi Örnekleri
Mirastan feragat sözleşmesi ya da olumlu miras sözleşmesi Miras Sözleşmesi Örnekleri arasında yer alır. Miras sözleşmesi uyarınca karşılıksız olarak mirastan feragat edilebileceği gibi bir bedel de alınabilir. Bu tür bir sözleşmenin geçerli olması için hukuken aranan şartların yerine getirilmiş olması istenir.
Miras Sözleşmesi imzalanırken bazı koşullara uyulmalıdır. Aksi durumda hukuken geçerlilik tehlikeye girer.
- Şekil şartına uygunluk
- Kişinin ayırt etme gücünde olması
- Kişinin kısıtlılık halinin bulunmaması
- Kişinin ergin olması
Miras Sözleşmesi Nasıl Yapılır ?
Miras Hukuku incelendiğinde çeşitli konuların açıklandığı görülür. Miras Sözleşmesi Nasıl Yapılır ? Sorusunun yanıtı da bunlardan biridir. Miras sözleşmeleri yapılırken şekil şartına uygunluk koşulu aranır. Miras sözleşmesinin sonlandırılmak istendiği durumlarda yazılı anlaşma yapılması gerekir.
Miras Sözleşmesi mirasçının tek taraflı olarak da ortadan kaldırabileceği bir anlaşmadır. Bununla birlikte mirasçının bazı koşulları sağlaması sözleşmenin sonlanabilmesi için gerekir. Miras sözleşmesinin yapılmasının ardından miras bırakana karşı yapılmış olan mirastan çıkarmaya yol açan davranışlar ispatlandığında bu sözleşme tek taraflı olarak sonlandırılabilir. Mirasçının muristen önce vefat ettiği durumlarda da sözleşmenin sonlandığı görülür. Miras Hukuku kapsamında ele alınan miras sözleşmesi hukuki koşulları sağlaması durumunda uygulanabilen resmi bir belgedir.
1 Comments