Nafaka davaları boşanma davası sırasında ya da boşanmanın ardından açılabilen davalardır. Yalnızca tedbir nafakası hâkimin re’sen karar verme yetkisinde olan bir konudur. Tedbir nafakasına boşanma davası sürerken eş ve çocukların mağduriyetini önlemek için karar verilebilir. Nafaka Türleri boşanma davası bakımından üç başlık altında incelenebilir. Türk Medeni Kanunu uyarınca ise dört tür nafaka vardır.
- Yardım Nafakası
- Yoksulluk Nafakası
- İştirak Nafakası
- Tedbir Nafakası
Boşanma davası aile birliğinin sonlandırılması için açılır. Eşler birçok nedene dayanarak boşanma talep edebilir. Boşanma davalarının önemli sonuçlarından biri de nafakadır. Bu tür davalar anlaşma ile gerçekleştirilirse eşler asgari müşterekler konusunda önceden karar alacağı için sorunsuz ilerlenebilir. Bunun yanı sıra eşler arasında çekişme olması durumunda bu problemin nafaka talebine de yansıması kaçınılmaz olur.
Nafaka boşanma davası sürerken bağlanabileceği gibi dava sonuçlandıktan sonra da yoksulluk nafakası için ayrı dava açılabilir. Yardım nafakası ise boşanma davasından ayrı bir konu olmakla birlikte 18 yaşını dolduran ve iştirak nafakası sonlanan çocuk eğitimi devam ediyorsa ebeveyne yardım nafakası talebi ile dava açabilir.
Makale İçeriği
Boşanma Davası Nafaka Türleri
Nafaka olarak adlandırılan kavram boşanma davası ile yaşamsal ihtiyaçlarında zorlanana eşe maddi destek sağlamayı amaçlar. Bu durumda eş ve çocuklar için bağlanan nafaka farklı adlarla bilinir. Eşe bağlanan nafaka yoksulluk nafakası olurken çocuklara iştirak nafakası bağlanır. Tedbir nafakası ise boşanma davası sürerken bağlanabilen bir nafakadır. Boşanma Davası Nafaka Türleri bakımından üç başlıktan söz edilebilir. Yoksulluk, iştirak, tedbir nafakası boşanma davaları ile ilgili olurken yardım nafakası bu konunun dışındadır. Yardım nafakası davası alt ve üst soydan talep edilebilir.
Nafaka Türleri incelendiğinde boşanma davası sürerken karar verilebilen tedbir nafakasının yanı sıra iştirak ve yoksulluk nafakasından söz edilebilir. Yoksulluk nafakası boşanma davası sırasında açılabilen bir dava türüdür. Boşanma kesinleştikten sonra da bu dava açılabilir. İştirak nafakası ise çocukların masraflarını karşılamak üzere belirlenir.
Kaç Çeşit Nafaka Var ?
Nafaka davası boşanmanın devam ettiği sırada ya da sonrasında açılabilme özelliğine sahiptir. Kaç Çeşit Nafaka Var ? Sorusu boşanmaya karar veren tarafların merak edebileceklerinden biridir. Nafaka türleri üç tanedir. Bunun yanı sıra bir de yardım nafakası bulunur fakat bu nafaka türü boşanma davasından ayrı ele alınır.
Nafaka Türleri boşanma davası dikkate alınırsa iştirak, yoksulluk ve tedbir nafakası olarak gruplandırılabilir. Tedbir nafakasının bir özelliği de dava tarihinde başlayarak ayrılık hükmü kesinleşinceye kadar devam etmesidir. Bu nafaka hâkimin kendiliğinden yani re’sen karar verebileceği bir nafakadır. Nafaka davası Aile Mahkemesi’ne açılır.
Tedbir ve İştirak Nafakası Nedir ?
Boşanma davası sırasında hâkim tedbir nafakasına hükmedebilir. Eş ve çocukların mağduriyetini gidermek amacı ile bu tür bir nafaka uygulaması hukukta yer almaktadır. Tedbir ve İştirak Nafakası Nedir ? Dendiğinde iştirak nafakasının çocukların ihtiyaçlarını karşılamak üzere verildiği görülür.
Nafaka Türleri arasında yer alan iştirak nafakası velayeti almayan tarafın velayeti alan eşe çocukların masraflarını karşılamak üzere ödeyeceği bir meblağdır. Nafaka belirlenirken tarafların ekonomik koşulları, sosyal imkanları ve çocukların ihtiyaçları dikkate alınır. Tedbir nafakası ise boşanma davası sırasında ve karar kesinleşene değin; hâkimin çocuklar ve eşin ihtiyaçlarının karşılanması için hükmedebileceği bir nafakadır. Bu nafaka için eşlerin kusur oranlarının bir önemi bulunmamaktadır. İştirak nafakası belirlenirken kamu düzeni dikkate alınır. İştirak nafakasının kamu düzeni ile bağlantısı bulunmaktadır. Çocukların sağlıklı bir ortamda yetişmesi ve topluma yararlı bireyler olabilmesi adına kamu düzeni dikkate alınır.