Eşlerin boşanma kararı almasının ardından yapması gereken Aile Mahkemesi’ne müracaat etmektir. Ebeveynlerin müşterek çocukları hakkında da bir karar vermesi gerekirken boşanma davasının ardından çocukların velayeti kimde kalacak konusu da gündeme gelir. Çocuğun bakımı ve ihtiyaçları söz konusu olduğunda mahkeme onu üstün yararını gözetir. Ebeveynlerin çocuğun giderlerini ve masraflarını karşılaması için İştirak Nafakası bağlanır. Bu nafaka boşanma davasının kesinleşmesinin ardından bağlanabilen bir nafaka türüdür.
Ayrıca boşanma davası sürerken belirlenen ve çocuğun masraflarını karşılamaya yönelik olarak düşünülen bir nafaka da tedbir nafakasıdır. İştirak nafakası söz konusu olduğunda görevli mahkeme Aile Mahkemesi olmaktadır. İştirak nafakası belirleneceği zaman nafaka yükümlüsünün durumu ve çocuğun giderleri göz önünde bulundurulur. Nafaka miktarı değişen koşullara bağlı olarak ilerleyen zamanda artırıp azaltılabilir.
Makale İçeriği
İştirak Nafakası Nasıl Hesaplanır ?
Boşanma davalarında ortaya çıkan konulardan biri de nafakadır. Nafaka türleri incelendiğinde yoksulluk, iştirak ve tedbir nafakası adı altında üç tür nafakadan söz edilebilir. Bu nafakaların her biri kendine özgüdür. İştirak Nafakası Nasıl Hesaplanır ? Bu sebeplerle merak edilen bir konudur. Eşler boşanmaya karar verdiğinde velayeti alan tarafa velayeti almayan eş, çocuğun bakımı ve giderleri için gücü nispetinde bir nafaka öder.
Bu nafaka İştirak Nafakası olarak adlandırılır. Çocuğun ergenliğe girene değin çeşitli masraflarının karşılanması gerekir. Eğitim, sağlık, bakım masrafları velayeti almayan eşin ödeyeceği iştirak nafakası ile karşılanır. Bu nafaka hesaplanacağı zaman nafaka yükümlüsü eşin ekonomik koşullarına göre karar verilir. Ayrıca nafaka alacaklısı eşin sosyal ve ekonomik koşulları ve çocuğun giderleri de karar sırasında dikkate alınır.
İştirak Nafakası Ne Zaman Sona Erer ?
Eşlerin ayrılması ile birlikte çocuğun velayetinin kimde olacağı konusu gündeme gelir. Velayetin yanı sıra çocuğun yaşam masrafları için de velayeti kendisinde olmayan eş bir nafaka ödemekle yükümlü tutulur. Çocuklar için yapılan nafaka ödemesi hukuki açıdan belirli bir süre ile sınırlıdır. İştirak Nafakası Ne Zaman Sona Erer ? Bu nedenle sorulur.
İştirak Nafakası için çocuğun erginliği ile birlikte sona erme gündeme gelir. 18 yaşını dolduran çocuk için nafaka ödemesi sonlanacaktır. Çocuk 18 yaşını doldurmadan önce bir gelir elde edebiliyorsa ve talep etmesi durumunda da iştirak nafakasının kesilebilmesi mümkündür. Çocuğun eğitimi devam ettiği durumlarda da 18 yaşını geçmiş olması halinde eğitim giderlerinin karşılanabilmesi için mahkeme ana veya babaya yardım nafakası adı altında bir nafaka türüne hükmedebilir.
İştirak Nafakası Dilekçe Örneği
Türk Medeni Kanunu uyarınca boşanma davası ile alakalı üç tür nafakadan söz edilebilir. Yoksulluk, iştirak ve tedbir nafakası olarak bilinen bu nafaka türleri ile eş ve çocukların yaşamsal ihtiyaçları karşılanmak istenir. Ayrıca yardım nafakası da kanunda yer alır. Bu nafaka boşanma davası ile ilişkili değildir. Yardım edilmediği takdirde yoksulluğa düşecek olan altsoy ya da üst soy ve kardeşlere ödenen bir nafaka türüdür. İştirak Nafakası Dilekçe Örneği eksiksiz doldurulması gereken bir belgedir. Hukuki açıdan değer taşıması istendiğinde dilekçelerin usulüne uygun olarak hazırlanıp yetkili birimlere sunulması gerekir. Bu nafakanın ödenmesi için boşanma davasının sonlanmış olması koşulu aranır.
İştirak Nafakası çocuk ergin oluncaya değin her zaman talep edilebilen bir nafaka türüdür. Bu nafaka için görevli mahkeme Aile Mahkemesi olurken Aile Mahkemesi’nin olmadığı yerlerde Asliye Hukuk Mahkemesi görev yapar. Davalının yerleşim yeri mahkemesi ise yetkili mahkemedir. Bu nafaka türü boşanma kararı kesinleştikten sonra ödenmeye başlar. Boşanma davası sürerken çocuğun ve eşin hayatın olağan akışı içinde çeşitli giderleri olabilir. Bu durumda ise hâkim re’sen yetkisini kullanarak tedbir nafakasına hükmedebilmektedir. Tedbir nafakası boşanma davası sürterken ödenen bir nafakadır.