Eşler arasındaki aile içi işleyiş söz konusu ise Evlilik Sözleşmesi önemli hale gelmektedir. Genellikle boşanma davasının sonucunda eşler arasında mal paylaşımı gündeme geldiğinden bu sözleşmenin önemi ortaya çıkar. Evlilik sözleşmesi ile evlilik birliği sürerken ya da boşanma sonrasında ortaya çıkabilecek mal paylaşımı konusu düzenlenir. Sözleşme ile eşlerin malvarlığının hangi rejimle paylaştırılacağı belirlenir.
Evlilik sözleşmesi yapabilen kişiler ayırt etme gücünde olanlardır. Kişi 18 yaşını doldurmuş olmalı ve ayırt etme gücü de yerinde bulunmalıdır. Evlilik sözleşmesinin yapılması şekil şartına bağlı olurken Türk Medeni Kanunu uyarınca bu sözleşmeler mal rejimi sözleşmesi şeklinde düzenlenirler. Bu tür sözleşmeler aracılığı ile eşler, evlilik birliği içerisinde kural koyma ya da boşanmanın tüm sonuçlarını belirleyebilme hakkına sahip olmaz.
Makale İçeriği
Evlilik Sözleşmesi Nasıl Yapılır ?
Evlilik sözleşmesinin hukuka uygun olarak hazırlanmış olması gerekir. Evlilik Sözleşmesi Nasıl Yapılır ? Merak edilirken bu sözleşme taraflar arasında ve şekil şartına uygun olarak hazırlandıktan sonra noterde onaylanır. Mal rejimi sözleşmesi olarak bilinen sözleşmeler evlilik birliğinden önce ya da evlilik birliği sürerken yapılabilir. Bu sözleşmeler iradidir. Sahip oldukları malların ya da gelecekte sahip olacakları malların kontrolünün ne şekilde olacağı, idaresini kimin üstleneceği ya da bu mallardan elde edilecek gelirlerin paylaşım oranları gibi çeşitli konular mal rejimi sözleşmesi ile açıklığa kavuşturulabilir.
Evlilik Sözleşmesi ile eşler arasında mal rejimi sözleşmesi yapılmış olur. Kanun gereği eşler arasındaki mallar katılma rejimine tabidir. Eşler arasında herhangi bir evlilik sözleşmesi yapılmazsa bu durumda kanunda geçerli olan mal rejimi uyarınca hareket edilebilir. Kanunda sözleşme ehliyeti olarak da tanımlanan ve tarafların bu sözleşmeyi yapabilmesi için taşıması gereken kriterler de açıklığa kavuşturulur. Bu sözleşmelerin geçerli olabilmesi için aranan bazı şartlar şunlardır:
- Ayırt etme gücüne sahip olmak
- 18 yaşını doldurmuş olmak
- Sözleşmeyi hukuka uygun olarak hazırlamak
- Sözleşmeyi yetkili merciinin imzalamış olması
Sözleşmeli Evlilik İle Hangi Mal Rejimleri Tercih Edilebilir ?
Eşlerin kendi rızalarına bağlı olarak kanunda yer alan rejimlerden birini tercih ederek evlilik sözleşmesi imzalayabilmesi mümkündür. Sözleşmeli Evlilik İle Hangi Mal Rejimleri Tercih Edilebilir ? Merak edildiğinde mal ayrılığı rejimi, paylaşmalı mal ayrılığı rejimi, mal ortaklığı rejimi hakkında bilgi sahibi olmak gerekir. Bu rejimlerin kendilerine özgü birtakım özellikleri bulunur.
Evlilik Sözleşmesi olarak da bilinen mal rejimi sözleşmesi kanunda yer alan şekliyle uygulanabilir. Mal ayrılığı rejimi söz konusu ise kişisel mal ya da edinilmiş mal ayrımı bulunmaz. Eşlerin elde ettiği gelirleri kişisel malları olarak kabul edilir. Paylaşmalı mal ayrılığı rejiminde eşler arasında eşit dağılım uygulanır. Mal ortaklığı rejiminde ise eşlerden herhangi birinin ortak mallar üzerinde tek başına tasarruf yetkisi olmaz.
Evlilik Sözleşmesi Örneği 2023
Mal rejimi sözleşmesi ya da diğer adıyla evlilik sözleşmesi eşlerin iradelerine bağlı olarak kurulan bir sözleşme olarak hukukta karşılık bulur. Evlilik sözleşmesinin genel işlevi boşanmanın ardından mal paylaşımının nasıl yapılacağını belirlemesidir. Evlilik Sözleşmesi Örneği 2023 çeşitli biçimlerde hazırlanabilir. Bu durumda da edinilmiş mallara katılma rejimi, mal ayrılığı rejimi, mal ortaklığı rejimi ya da paylaşmalı mal ayrılığı rejimi bakımından hukuki uygunluk aranır.
Evlilik Sözleşmesi ile eşler kanunun izin verdiği ölçüde mal rejimine ilişkin hükümleri düzenleyebilir. Resmi şekil şartına uygun olması gereken bu sözleşmeler hukuki değer taşır. Evlilik sözleşmesinin yapılmaması durumunda taraflar edinilmiş mallara katılma rejimine tabi olmaktadır. Sözleşmenin yapılmasında bir zaman sınırlaması bulunmaz. Şarta bağlı yapılamayan bu sözleşme ölüm halinde de geçerliliğini korumaktadır.