Çocuğun gelişiminin yanı sıra korunabilmesi için de bazı koşulların sağlanmış olması gerekir. Velayet ana-baba üzerindeki önemli bir sorumluluktur. Çocuğun her tür ihtiyacı ve bakımı ana babanın sorumluluğunda olurken velayet bu konuyu ilgilendiren bir kavramdır. Boşanma Davasında Çocuğun Velayeti Babaya Verilir Mi ? Ayrılık kararı alan eşler açısından merak edilebileceklerden biridir. Velayetin hak ve yükümlülük olma özelliği bulunur. Çocuk büyüme ve gelişmesini gerçekleştirirken kendisi için en uygun olan koşullarda olmalıdır. Bu konuda ana-babaya sorumluluklar düşerken velayetle birlikte çocuğun malları üzerinde ebeveynlerin yerine getirmesi gereken yükümlülükler olur.
Erginlikle birlikte çocuk üzerindeki velayet hakkı da kalkar. 18 yaşına gelen çocuk ergin kabul edileceğinden velayet konusu da sonlanmış olur. Boşanma kararı veren eşler açısından çocuğun velayetinin kimde kalacağı konusu çoğunlukla problem olabilmektedir. Anlaşmalı boşanma davalarında eşler önceden aralarında bu konuyu bir karara bağlamış olsa da çekişmeli boşanmalarda velayet konusu genellikle bir problem olarak tarafların karşısına çıkar.
Makale İçeriği
Velayetin Kapsamına Hangi Konular Dahildir ?
Aile birliğinin kurulmasının ardından dünyaya gelen çocuklar üzerinde ana-babanın velayet hakkı ortaktır. Velayetin Kapsamına Hangi Konular Dahildir ? Merak edilir. Çocuğun büyümesi, gelişimi, ihtiyaçları, malları üzerindeki haklarının korunması ana-babanın kontrolü altında olur. Boşanan eşler söz konusu olduğunda ise çocuğun velayeti taraflardan birine verilebilir. Bu kapsamda çocuğun üstün yararı gözetilirken çocuğun her türlü sorumluluğu velayeti ilgilendiren bir konudur.
Boşanma Davasında Çocuğun Velayeti Babaya Verilir Mi ? Konusu ise koşulların oluşması durumunda mümkün hale gelir. Çocuğun velayeti kapsamında birden fazla konunun ele alınması gerekir. Velayet kişiye sıkı sıkıya bağlı olan bir haktır. Devredilemeyen ve vaz geçilemeyen bir hak olan velayet ana- babadan birine verilebilir.
- Çocuğun sahip olduğu malların idaresi ve kullanılıp yönetilebilmesi velayetle sağlanır.
- Çocukla ilgili konularda karar alabilmek için velayet hakkı gerekir.
- Çocuğun sağlığına yönelik sorumluluklar ve yaşamıyla ilgili kararlar velayet hakkıyla sağlanır.
- Çocuğun eğitimi konusunda karar alabilmek velayet hakkıyla söz konusudur.
Boşanma Davasında Çocuğun Velayeti Babaya Nasıl Verilir ?
Boşanma davaları sonucunda çocukların durumu ana-baba arasında velayet nedeni ile problem oluşturabilir. Boşanma Davasında Çocuğun Velayeti Babaya Nasıl Verilir ? Konusu bu nedenle merak edilir. Çocuğun velayeti ana veya babaya verilebilirken bunu mahkeme belirler. Mahkeme karar verirken birçok kriteri de dikkate alır. Velayet konusu yalnızca çocuğun ana-babasını ilgilendiren bir konu değildir. Velayet aynı zamanda toplumu da yakından ilgilendirir. Çocuğun iyi koşullarda yetişmesi ve topluma yararlı bir birey olması için velayetin kimde kalacağı önemli hale gelir.
Boşanma Davasında Çocuğun Velayeti Babaya Verilir Mi ? Araştırıldığında ise gerekli koşullar sağlanmışsa velayetin babaya verilebilmesi de mümkündür. Boşanma davası sonuçlandığında velayetle ilgili karar verecek olan hâkim çocuğun yararını gözetir. Anlaşmalı boşanma davasında çocuğun velayeti konusu eşler arasında önceden kararlaştırılır. Çekişmeli davalarda ise mahkemenin kararı beklenir. Velayet konusu hâkimin takdir yetkisindedir ve çocuğun yararına göre karar verilir.
Boşanma Davasında Çocuğun Velayeti Babaya Verilir Mi ?
Boşanma davasında çocuğun velayeti anneye ya da babaya verilebilir. Boşanma Davasında Çocuğun Velayeti Babaya Verilir Mi ? Sorulduğunda ise çocuk için koşullara bakılması gerekir. Çocuğa hangi ebeveyn daha iyi koşulları sağlayacak bu noktada önemli hale gelir. Çocuğun yaşı da bu süreçte dikkate alınır. Çok küçük yaşta olan ve anne bakımına muhtaç olan çocuk genelde anneye verilmektedir. Bununla birlikte annenin yaşam koşulları da önemlidir. Anne velayeti istemezse bu durumda velayet babaya verilebilir.
Boşanma Davasında Çocuğun Velayeti Babaya Verilir Mi ? Konusu boşanma davalarını ilgilendiren önemli bir problemdir. Boşanma davalarının ardından velayet, mal paylaşımı ya da tazminat gibi birçok konu eşler arasında soruna yol açabilir. Çocuğun velayetinin babaya verilebileceği durumlar şunlardır:
- Annenin velayeti istememesi
- Anlaşmalı boşanma davalarında velayetin babada kalması konusunda eşler arasında ortak karar alınması
- Annenin akıl sağlığının bozuk olması
- Annenin idrak kabiliyetinin olmaması
- Annenin çocuğa şiddet uygulaması, bakımını ihmal etmesi, eğitimini aksatması, sağlığı ile ilgili görevlerini yerine getirmemesi